Fortell romanifolkets historie i Halden

Kniv som ble laget av en man av romanifolket når han bodde i Halden kommune. Halden historiske Samlinger ønsker gjenstander som denne til utstillingen. Foto: Bodil Andersson

350 gjenstander vil være med og fortelle Halden sin historie når Halden historiske Samlinger i år åpner en ny byutstilling på Fredriksten festning for å markere at Halden er 350 år som by. Vem ønsker å bidra med gjenstander som forteller om romanifolket/taterne  i grensebyen?

Alle med tilknytning til Halden er invitert til å låne ut gjenstander, fotoer eller dokumenter som forteller om Halden som by og dens utvikling. Det skal bli en utstilling om og av folk, som har tilknytning til byen. Ønsket er det at ved disse gjenstandene få fortalt også om Halden som mangfoldig og om Halden som en by for romanifolket/taterne.

Alle som ønsker kan bidra. Ved å kontakte museet i Halden er det mulig å få frem historien om det mangfoldige Norge i utstillingen. De nasjonale minoritetenes sin rolle vil komme frem hvis mennesker av romani- eller tateropphav finner frem ting som har tilknytning til Halden. Det kan være noe som er lagd i Halden eller av noen i Halden. Noe som en reisende som bodd i Halden har eid. Eller noe som er kjøpt in i Halden. Det finnes alle muligheter.

Siden Østfoldmuseene – Halden historiske Samlinger i lang tid viset frem kulturen og historien til det reisende folket vil dette selvfølgelig bli med i utstillingen i forskjellige temaer. Og, forhåpentligvis også som noen av de 350 gjenstandene.

Følg jobben med på lage den nye utstillingen i utstillingsbloggen Vi, de privilegerte?

Published
Categorized as Folket