Kulturdager ved leirplass

Øverhølen i 1930-åra
Bilde fra Øverhølen i 1930-åra når taterne benyttet sletta som leiplass. Arkivbilde lånt ut av Bjørn Brænd, Sollia.

Fossedagene i Sollia i den skjønne Atnadalen mellom Rondane og Østerdalen i nordre Hedmark har dette året valgt taternes kultur og historie som et av temaene sine. Under dagene blir det musikk, foredrag, utstillinger og en minneplakett over taterne der reiste her blir satt opp ved en liggeslette.

Liggesletten ved Øverhølen ble benyttet av taterne. Bland dem som låg her finnes Carl Johansen Rosenberg, kjent som spillemannen Fant-Karl. På kveldstid fredag 6. September blir bålen fyret opp ved Øverhølen og det blir musikk av Laila Yrvum og mange flere. Allerede på dagen åpner utstillinger i Fossegalleriet i Jomsborg med bland annet Jonny Borge og Glenn-Frode Pedersen.

 

Atnabrufossen
Atnabrufossen med Atnabrufossen vannbruksmuseum ligger like på nedsiden av liggesletten ved Øverholen. Foto: Bodil Andersson

Lørdag 7. September åpnes utstillingen De reisende og Sollia i Fossehuset ved Nordre Brænd. Mary Barthelemy forteller om spillemannen “Fant-Karl” og minneplata over han blir inviet. Selvfølgelig rammes dette inn av mye musikk. På kvelden gis konsert i Jomsborg, der det på dagen holdes salgsmarked.

På hjemmesidene til Fossedagene finnes mye informasjon om Sollia og det som skjer i bygden under Fossedagene. Les videre på sidene og finn fortellinger over de reisende i Atnadalen. Her finnes gode fortellinger om gjenstander der er blitt kjøpt i handel mellom folket i Sollia og taterne.

Plakat Fossedagene 2013Programmet før Fossedagene 2013 finnes på denne plakaten.