TATERSVINGEN

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/8/b/7/reisendekartet.no/httpd.www/wp-content/themes/twentytwentyone/inc/template-functions.php on line 460

Beskrivelse

Den såkalte Tatersvingen var brukt som leirplass og liggeslette for romanifolket/taterne. På den tiden lå det ingen bygninger her. Det var kun en gresslette med noen trær rundt.

Den så kallade Tatersvingen användes som lägerplats för resandefolket. Då låg här inget hus. Platsen var en grässlätt med några träd runt om.

Historikk

Tatersvingen var liggeslette/leirplass, og ble brukt av romanifamilier på 1930-tallet og på begynnelsen av 1950-tallet. Sannsynligvis var stedet også benyttet tidligere. På stedet finnes det i dag et hus. Når huset på stedet ble bygget i cirka 1950, kunne ikke stedet lenger benyttes som liggeslette.

Stedet var brukt om sommeren og utpå høsten. Noen av de fastboende forteller om angst når stedet skulle passeres. Andre sier at de søkte seg dit for å være sammen med barna i romanifamiliene. Romanifamiliene antas å ha drevet med fortinningsarbeid.

Navnet Tatersvingen er kjent i bygda et godt stykke fra nærmiljøet.

En fastboende kvinne forteller om når hun var barn og skulle gå forbi stedet om kvelden: “De lå der bare en liten stund, og så flyttet de på seg. Reiste videre. Men de hadde jo barn. Det var jo små barn. Det husker jeg godt ja. Husker at de brente bål, og det var liksom litt skummelt å gå der. Som barn turte vi ikke å gå alene der om kvelden. Langt i fra. Men mine foreldre hørte til en menighet ikke så langt unna, så når vi hadde vært der på søndager måtte vi jo gå forbi der. Da var det mørkt og fullt av liv, vet du. Fullt av liv. Bål og greier. De var ikke edrue heller vet du. De drakk mye, de gjorde de. … Jeg var redd når vi skulle gå der. Jag var redd for Tatersvingen.”

Plassen

Stedet er flatt og ligger ved en furuskog på vestre siden av vei 116 gjennom Onsøy. Svingen er cirka en kilometer rett sør for Saltnes og kommunegrensen, mellom nåværende Fredrikstad og Saltnes kommuner. I svingen tar en mindre vei av vestover mot havet ved Lervik.

Finn veien hit

Tatersvingen ligger på sørsiden av Saltnesveien ved krysset med Sønningsveien noen hundre meter sør for Saltnes. Det ligger i dag en privatbolig på stedet. GPS-posisjon: N59.27978 E10.76045

Leave a comment