Skriv dina sökord här » Warning: Declaration of PLL_Walker_List::walk($elements, $args = Array) should be compatible with Walker::walk($elements, $max_depth, ...$args) in /customers/8/b/7/reisendekartet.no/httpd.www/wp-content/plugins/polylang/include/walker-list.php on line 62
  • Svenska
  • Norsk Bokmål

Resandekartan

ESKEVIKEN MØLA

Beskrivning

I Eskeviken ved Halden la såkalte ”taterskøyter” til hvert år ved flere steder på 1950- og -60-tallet.

I Eskeviken nära Halden lade under 1950- och -60-talen så kallade ”taterskøyter” till på flera platser.

Historik

I dag er Eskeviken så å si sammenbygget med bydelen Sør-Halden. Fra de buroer som da var smågutter og bodde i distriktet, blir det fortalt at det i årene rundt 1960 kom tatere som reiste med båt til Eskeviken og la til der for noen dager eller uker på sommeren. Dette skjedde flere år på rad, og det er trolig at dette var en vane fra lang tid tilbake. Ved Møla overnattet en familie en tid i sitt hvite topptelt ved bekken.

Av dem som bodde på stedet blir det fortalt at hver gang de voksne fra båtene gikk inn til byen, så gikk de til jernvareforetningen Billington for å kjøpe ståltråd. Av denne tråden lagde mennene deretter saker som ble solgt. To steder ved Eskeviken sies å ha vært benyttet. Det er Møla og Vaskeren, begge med beliggenhet innerst i Eskeviken. Noen kilometer sør for Eskeviken ligger stedet Skysskaffern i Iddefjorden, hvor det under de samme årene lå romanifamilier for noen dager om gangen.

Båtene de brukte var cirka 30 fot og minnet om Hvalerskøyter. De var ganske lave og brede enmastere med overtrukket dekk. Det blir fortalt at det på 1940-tallet kom tre hvite skøyter med taterfamilier som reiste sammen. Vi kjenner ikke til hvem disse familiene som kom hit var. Noen av de som bor her fast tror at de kan ha kommet fra Skjeberg.

Platsen

Området ved Møla er i dag båtopplag, og det finnes brygger her for privatbåter. Deler av den lille bekken som går ut i Eskeviken er nå nedgravd.

Hitta hit

Ta av fra Festningsgata i den sentrale delen av Halden mot Skippergata sørover. Følg den helt ut til Eskevikveien og Eskeviken. Når du har passert bryggene og vannet, finnes et båtopplag på høyre side. Her ligger Møla. GPS-posisjon: N59.11030 E11.38561.

Vill du veta mer?

Dela den här platsen

Vet du mer om platsen?

Berätta här. När du skickat in ditt bidrag undersöker vi det du har att berätta. Säkerställda informationer publiceras efter hand på sidan. Tack för ditt bidrag.

You have to be logged in .