Romfolket har fått minnemerke i Tyskland

24. oktober ble minnesmerket over flere hundre tusen drepte romfolk, sintier, reisende og andre grupper innviet i Berlin. Historikerne regner med at det ble drept mellom 220 000 og 500 000 fra disse folkegruppene under andre verdenskrig. Dermed var de blant de som ble aller hardest rammet.

Etterhvert er det blitt mer og mer kjent at romfolket og taterne var blant de grupper som ble hardest rammet av nazistenes utryddelsespolitikk. Bare i august 1944 ble 2900 sintier og romfolk sendt i gasskamrene i Auschwitz.

Når vi attpå til i dag ser at romfolket spesielt, fortsatt er forfulgt i mange europeiske land, så skjønner vi at menneskene ikke lærer noen ting av historien! Men må det være slik?

Minnesmerket står i en park like ved parlamentsbygningen Reichstag i Berlin. Til stede ved innvielsen av minnesmerket var statsminister Angela Merkel og Tysklands president Joachim Gauck. “Hver eneste drepte fyller meg med sorg og skam” uttalte Merkel i talen under åpningen. Minnesmerket er en sort dam som symboliserer død og tap, men også håpet om nytt liv!

Flere aviser har skrevet om dette: VG,  Sunnmørsposten og Altaposten.