Skriv dina sökord här » Warning: Declaration of PLL_Walker_List::walk($elements, $args = Array) should be compatible with Walker::walk($elements, $max_depth, ...$args) in /customers/8/b/7/reisendekartet.no/httpd.www/wp-content/plugins/polylang/include/walker-list.php on line 62
  • Svenska
  • Norsk Bokmål

Resandekartan

Hva er et fanteknippe?

Hva er et ”fanteknippe” egentlig før noe? Denne gjenstanden er funnet i samlingene till Borgarsyssel museum innen Østfoldmuseene. Foto: Mona Beate Bukkholm Vattekar, Østfoldmuseene – Borgarsyssel museum

Hva er et fanteknippe for noe?

Borgarsyssel museum innen Østfoldmuseene har et sånt et i samlingene sine. Hvorfor har knippet når det ble gitt til museet fått fanteknippe?

Knippet består av 3 ringer, 2 karjoler, 1 nøkkel, og 1 hund. Det skal ifølge de opplysningene museet har ha vært brukt i Bergen. Knippet er lagd av sølv. De ble gitt til museet av av gullsmed Kjell E. Borgen. allerede i 1949. Det går nå å se i Digitalt Museum.

Knippet består av ringer og flere små figurer. Foto: Borgarsyssel museum

Er det noen som kjenner betegnelsen ”fanteknippe”? Storsamfunnet snakket før ofte om romanifolket/taterne som fanter. Dette var ikke en positiv betegnelse og ble ikke godt likt av folket selv.

Har disse ringene og småtteriene i knippet noe med romanfolket/taterne å gjøre? Fortell!

Dela den här sidan

You have to be logged in .