KROKSUND FERGE

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/8/b/7/reisendekartet.no/httpd.www/wp-content/themes/twentytwentyone/inc/template-functions.php on line 460

Beskrivelse

På vestsiden av Rødenessjøen ved Kroksund fergested i Rødenes lå en liggeplass.

På västra sidan av Rødenessjøen, vid färgeläget i Kroksund i Rødenes, låg en lägerplats.

Historikk

Ved Kroksund ved Rødenessjøen i nåværende Marker kommune i nordre delene av Østfold gikk en fergelinje. Her drev taterne handel og hadde en liggeslette/leirplass.

Her var det fra 1850 fergetrafikk over vannet. Den siste fergen var kjettingtrukket og den var i bruk den tid av året da sjøen ikke var islagt. Ved siden av fergestedet lå en liggeslette.

Det ble ofte ventetider ved fergen og da leide taterne som reiste denne veien å handle med de som ventet på fergen. Det var for det meste handel med litt småvarer som ble vist fram fra kofferten. Ved Kroksund fantes dessuten brygge for kanalbåten D/S Turisten, som trafikkerte Haldenvassdraget helt ned til Tistedalen ved Halden. Ved området rundt Kroksund fantes butikk og postkontor, mølle og sagbruk. I området ble det drevet mye fløting. Dessuten ble tømmer kjørt til Kroksund landveien.

I 1964 ble fergen erstattet med den brua som finnes der nå. Sannsynligvis ble ikke liggesletta benyttet etter dette tidspunktet.

Plassen

Ved Kroksund er Rødenessjøen som aller smalest. Dette ble en naturlig plass for passasje mellom vest- og østsiden av Rødenessjøen. Her vokser en del skog og flere veier går fram til sundet med vakker beliggenhet utover vannet.

Finn veien hit

Liggesletta lå ved fergestedet på østsiden av Kroksund. Fra nåværende vei 123 går en liten grusvei ned til det gamle fergestedet rett vest fra Kroksund bru. I første krysset synes restene av fergeanlegget mellom veien og vannet. Fra vest kommer den gamle veien til fergestedet.

GPS-posisjon: N59.61632 E11.58640.

Vil du vete mere?

Leave a comment