STYKKENSLETTA SLITU

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/8/b/7/reisendekartet.no/httpd.www/wp-content/themes/twentytwentyone/inc/template-functions.php on line 460

Beskrivelse

Ved Stykkensletta i Slitu fantes flere steder hvor taterne pleide å ha leirplass. Flera platser på Stykkensletta i Slitu användes av resandefolket som lägerplats.

Historikk

Midt på 1940-tallet ble fotballbanen i Slitu flyttet til Stykkensletta. Da skiftet også taterne liggeslette fra fotballbanen på Morstangsletta og begynte å slå leir på den nye grusbanen ved Stykkensletta. Foruten på fotballbanen lå man på andre siden veien ved en brønn ved veien inntil gården Myrås. Tatere husker dessuten at noe seinere lå noen familier ved meieriet nær E18.

Den Gamle Kongeveien mellom Christiania (Oslo) og Stockholm gikk rett over sletta. Dette var en god plass å reise ut fra når man drev med handel. Stykkensletta er fortsatt en handelsplass.

Plassen ved fotballbanen var ganske stor. Her kunne store taterfølger ligge samtidig. Buroar i Slitu husker at det midt i 1960-åra lå 30 til 40 tatere her på samme tid. Blant annet var det en av sønnene til «Stor-Johan» som kom hit med sin familie.

Flere tatere har fortalt at denne plassen var god fordi den var så romslig. Blant annet husker noen hvordan den store plassen ble benyttet som «kjøreskole» når en tante lærte å kjøre bil. Ved siden av Stor-Johanfolket benyttet Trondhjemmerne Stykkensletta.

Noen hundre meter i sørvest, på andre siden av gården Myrås, fantes en mindre liggeslette ved E18 og Myråsberget.

Plassen

Stykkensletta er nå idretts- og handelsområde. På den gamle fotballbanen finnes en trevareforrettning, dette er nord fra den nåværende gressbanen og en nyere grusbane. På vestsiden av fylkesvei 708, som går rett gjennom området, finnes OBS-huset med forskjellige forretninger. Brønnen ved Myråsveien lå der hvor parkeringsplassen til OBS er nå.

Finn veien hit

Morstongveien, fylkesvei 708, den gamle Kongevei, går fra E18 rett over Stykkensletta. På området er det fortsatt fotballbane på ene siden og den store parkeringsplassen ved OBS på den andre.

GPS-koordinater for den gamle fotballbanen: N59.58034 E11.28021.

Vil du vete mere?

Vedlegg

Leave a comment