Stark berättelse delas i Resandekartan

Kurt Magnusson har berättat sin historia om hur ett barn av resandefolket under 1900-talet kunde behandlas av samhället. Det är en skrämmande och stark berättelse, som nu fått en egen sida på Resandekartan.

Kurt Magnusson från Borås är en av många resande om utsatts för den svenska statens övergrepp mot resandefolket. I många år höll han tyst om sina upplevelser som barn och ungdom men på senare år har han valt att berätta sin historia. Nu finner vi Kurts historia även hos Resandekartan där den fått en egen rubrik. Bara för att jag är född tattare kallas berättelsen och den nya sidan.

Det gör ont att ta del av Kurts berättelse men det är en viktig och lärorik historia om resandefolkets bakgrund och den svenska moderna historien. Både resande och buroar får här en pusselbit till kring vad som har skett.

Kurt kommer från en västsvensk resandefamilj. Hans släkts historia kan kopplas samman med bland annat platser som Snarsmon och Skoajreberget, som finns på Resandekartan. Samtidigt är detta en historia som Kurt är bestulen. Som han avslutar sin berättelse: Det som jag tar värst är ju att staten tog ifrån mig hela min identitet. Min släkt. Mina rötter och inte bara mig. Mina barn har aldrig sett min släkt, dom har inga rötter från min sida. Vi var många som blev straffade.

Ett varmt tack till Kurt som funnit styrkan och modet att berätta och lära oss mer om det samhälle vi lever i.

Published
Categorized as Folket