Hopp til hovedinnhold

Detaljert visning

Ørnekuppekilen

Ankringsplass for båter, brukt av romanifolket.

Ankringsplass for båter brukt av romanifolket.
Ankringsplats för båtar använda av resandefolket.

”Fantejaktene” pleide å ankre opp i kilen mellom øya Ørnekuppa og den større øya Nordre Kallsøya. Dette er fortalt av en mann som bodde på Ørnekuppa. En trolig årsak til bruken av dette beskyttede sundet kan være nærheten til Skjebergkilen i øst. Dette var en viktig innseiling ved handel med Sverige, og det er kjent at norske romanifamilier benyttet sjøveien til å hente varer fra Sverige for salg i Norge.

Under det norske brennevinsforbudet 1916-1927, var dette en rute som ble brukt av de som brøt mot importforbudet.

Plassen
Ørnekuppekilen gir en beskyttende beliggenhet med nærhet til åpent vann i grensefarvannet mellom Norge og Sverige. Langs strandkanten på begge sider av sundet ligger båthus og bostedshus.

Finn veien hit
Ørnekuppa nås i dag sjøveien og med bilvei fra land.

GPS-posisjon

59.14720632 11.154739.

  • Ørnekuppekilen er et smalt farvann mellom Ørnekuppa, til høyre på bildet, og Nordre Kallsøy. Foto: Bodil Andersson, Østfoldmuseene - Halden historiske Samlinger.
    Ørnekuppekilen er et smalt farvann mellom Ørnekuppa, til høyre på bildet, og Nordre Kallsøy. Foto: Bodil Andersson, Østfoldmuseene - Halden historiske Samlinger.
  • Ørnekuppas beskyttende beliggenhet ble komplettert av Skjebergkilen i øst, som gir fri seiling mot svenske farvann og videre inn mot tettstedet Skjeberg. Foto: Bodil Andersson, Østfoldmuseene - Halden historiske Samlinger.
    Ørnekuppas beskyttende beliggenhet ble komplettert av Skjebergkilen i øst, som gir fri seiling mot svenske farvann og videre inn mot tettstedet Skjeberg. Foto: Bodil Andersson, Østfoldmuseene - Halden historiske Samlinger.
i
Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 1