Hopp til hovedinnhold

Velkommen til Reisendekartet

Hos Reisendekartet kan du finne plasser som forteller om taterne/romanifolket, en folkegruppe som har funnets i Skandinavia i minst 500 år. Ved å vise plasser folket har brukt i det norsksvenske grenseområdet vil vi fortelle om menneskene, liven deres og historien.
Reisendekartet skildrer romanifolkets liv og historie i Skandinavia. Vi har valgt å fortelle om menneskene, livet og historien gjennom steder folket har benyttet seg av. Dette er en historie som er ukjent for mange. Reisendekartet vil fortelle om denne skjulte kulturarven. Vår visjon er at kartet og historieskrivingen gjennom dette arbeidet skrives om, og gir romanifolket sin rettmessige plass i den skandinaviske kulturen og historien.

Vi som har laget kartet kommer fra Norge og Sverige, og representerer organisasjonene Landsorganisasjonen for Romanifolket, LOR, Taternes Landsforening, TL, Kulturgruppen för resandefolket, KFRG, samt museene Østfoldmuseene Halden historiske Samlinger og Bohusläns museum.

Momarken leirplass

Nord for Momarken travbane på Mysen lå en leirplass for taterne/romanifolket

Nord for Momarken travbane på Mysen lå en leirplass for taterne/romanifolket.
Norr om Nordmarkens travbana i Mysen låg en lägerplats för resandefolket.

Historikk
Rett nord for Momarken travbane i Mysen lå en leirplass som tatere pleide å benytte i 1950- og -60-åra. Blant annet var det familier av Trondhjemmerne som lå på denne plassen.
Flere bondegårder lå i nærheten. Dessuten ga plassens beliggenhet god kontakt med travbanen og med handelen i tettstedet Mysen. Til området var det gode kommunikasjoner landeveien og med jernbanen. Man kunne reise innover mot Sverige og i mange retninger Østfold.

Plassen
I dag ligger en villa på stedet. Området er ganske flatt sandmo med furutrær.

Finn veien hit
Plassen ligger nord for E18 og øst for riksvei 22 ved Momarken krysset i Mysen.

GPS-posisjon
N59.57271, E11.33316.

  • I det nåværende veikrysset rett ved siden av E18 var det en leirplass. På andre siden av E18 finnes ennå Mormarken travbane.. Foto: Bodil Andersson, Østfoldmuseene - Halden historiske Samlinger.
    I det nåværende veikrysset rett ved siden av E18 var det en leirplass. På andre siden av E18 finnes ennå Mormarken travbane.. Foto: Bodil Andersson, Østfoldmuseene - Halden historiske Samlinger.
i
Museum24:Portal - 2024.11.2 5
Grunnstilsett-versjon: 1