Velkommen til Reisendekartet
Hos Reisendekartet kan du finne plasser som forteller om taterne/romanifolket, en folkegruppe som har funnets i Skandinavia i minst 500 år. Ved å vise plasser folket har brukt i det norsksvenske grenseområdet vil vi fortelle om menneskene, liven deres og historien.
Reisendekartet skildrer romanifolkets liv og historie i Skandinavia. Vi har valgt å fortelle om menneskene, livet og historien gjennom steder folket har benyttet seg av. Dette er en historie som er ukjent for mange. Reisendekartet vil fortelle om denne skjulte kulturarven. Vår visjon er at kartet og historieskrivingen gjennom dette arbeidet skrives om, og gir romanifolket sin rettmessige plass i den skandinaviske kulturen og historien.
Vi som har laget kartet kommer fra Norge og Sverige, og representerer organisasjonene Landsorganisasjonen for Romanifolket, LOR, Taternes Landsforening, TL, Kulturgruppen för resandefolket, KFRG, samt museene Østfoldmuseene Halden historiske Samlinger og Bohusläns museum.
Morstangsletta
På fotballbanen ved Morstangsletta lå taterne. De var også velkommen i noen av husene ved siden av sletta.
På fotballbanen ved Morstangsletta lå taterne. De var også velkommen i noen av husene ved siden av sletta.
Vid fotbollsplanen på Morstangsletta fanns en lägerplats . De resande var också välkomna att övernatta i några av husen intill.
Ved Gamle Kongeveien gjennom Slitudistriktet hadde taterne på førsteparten av 1900-tallet en liggeslette på den daværende fotballbanen ved Morstangsletta. På denne plassen satte de opp teltene sine og slo leir når de var på reise gjennom Indre Østfold. Taterfølgene var også velkomne hjem til noen av naboene. Noen ganger sov de innendørs, i blant på låven. Når de sov på låven ble det gitt beskjed om ikke å benytte ild eller stearinlys. Barnebarnet i en av burofamiliene forteller at han hjemme lærte å synge sangen «Burobengen», som bestefar og onklene hadde lært av de reisende. Han synger den fortsatt, men sier at han ikke gjør det med den samme «taterslengen» som de reisende har.
1946 ble fotballbanen på Morstangsletta lagt ned. En ny fotballbane ble lagd ved Stykkensletta, som ligger omtrent 500 meter sørover. Da skiftet også taterne liggeslette og slo leir på den nye grusbanen ved Stykkensletta.
Plassen
Etter at fotballbanen ble flyttet, er stykket som ligger i et veikryss nå dyrket jord. Plassen ligger rett ved siden av fylkesvei 708.
Finn veien hit
Fylkesvei 708, den gamle Kongevei, går i Slitu fra nåværende E18 og mot nordvest. Plassen ligger en drøy kilometer fra Brennemoenkrysset ved E18.
GPS-koordinater
N59.58483, E11.27575.