Hopp til hovedinnhold

Velkommen til Reisendekartet

Hos Reisendekartet kan du finne plasser som forteller om taterne/romanifolket, en folkegruppe som har funnets i Skandinavia i minst 500 år. Ved å vise plasser folket har brukt i det norsksvenske grenseområdet vil vi fortelle om menneskene, liven deres og historien.
Reisendekartet skildrer romanifolkets liv og historie i Skandinavia. Vi har valgt å fortelle om menneskene, livet og historien gjennom steder folket har benyttet seg av. Dette er en historie som er ukjent for mange. Reisendekartet vil fortelle om denne skjulte kulturarven. Vår visjon er at kartet og historieskrivingen gjennom dette arbeidet skrives om, og gir romanifolket sin rettmessige plass i den skandinaviske kulturen og historien.

Vi som har laget kartet kommer fra Norge og Sverige, og representerer organisasjonene Landsorganisasjonen for Romanifolket, LOR, Taternes Landsforening, TL, Kulturgruppen för resandefolket, KFRG, samt museene Østfoldmuseene Halden historiske Samlinger og Bohusläns museum.

Tatermyr

Tatermyr er en nedlagt husmannsplass.

Tatermyr er en nedlagt husmannsplass.
Tatermyr är ett nedlagt torpställe.

Husmannsplassen Tatermyr ligger inni skogen i nærheten av en sti. Navnet er kjent siden 1800-tallet uten at det er sikkert hvor navnet har sitt opphav. I følge slektsgransking om en taterfamilie er det funnet ut at  familier med antatt tateropphav som kom til Svinndal fra Sverige har bodd på plassen i andre halvdel av 1800-tallet når den allerede var kjent som Tatermyr. Det er ikke kjent om de første som bodde på stedet hadde tilknytning til romanifolket/taterne.

Plassen 
Tatermyr ligger i skogen cirka 500 meter øst for en grusvei som går inn nordover fra vei 115. Like inntil huset går en velbrukt tursti. Lengre sørover går stien over en bekk via en gammel og velbygd steinbro. Dette tyder på at Tatermyr muligens ikke alltid har blitt sett på som et like avsidesliggende sted som i dag. Mot øst er det snaut en kilometer til grensen mellom Våler og Skiptvet kommuner.

Nærmest husgrunnen er det ved besøk rundt år 2010 storvokst granskog. Det går en bekk like vest for husgrunnen.

Stedet er merket med et navneskilt.

Finn veien hit
Tatermyr ligger inne i skogen nær en sti.

GPS-posisjon
N59.45331, E11.08801.

Ønsker du å vite mer

  • Pedersen, Einar J. Våler bygdebok. 2 : Gårdshistorie for Svinndal Gnr. 111-138, unntatt 122 og 125. Våler. 1992.
  • Svillene er til dels godt bevarte. Foto: Bodil Andersson, Østfoldmuseene - Halden historiske Samlinger. (2010)
    Svillene er til dels godt bevarte. Foto: Bodil Andersson, Østfoldmuseene - Halden historiske Samlinger. (2010)
  • Husmannsplassen Tatermyr er merket med et skilt. Foto: Bodil Andersson, Østfoldmuseene - Halden historiske Samlinger. (2010)
    Husmannsplassen Tatermyr er merket med et skilt. Foto: Bodil Andersson, Østfoldmuseene - Halden historiske Samlinger. (2010)
i
Museum24:Portal - 2025.01.07
Grunnstilsett-versjon: 1