Hopp til hovedinnhold

Velkommen til Reisendekartet

Hos Reisendekartet kan du finne plasser som forteller om taterne/romanifolket, en folkegruppe som har funnets i Skandinavia i minst 500 år. Ved å vise plasser folket har brukt i det norsksvenske grenseområdet vil vi fortelle om menneskene, liven deres og historien.
Reisendekartet skildrer romanifolkets liv og historie i Skandinavia. Vi har valgt å fortelle om menneskene, livet og historien gjennom steder folket har benyttet seg av. Dette er en historie som er ukjent for mange. Reisendekartet vil fortelle om denne skjulte kulturarven. Vår visjon er at kartet og historieskrivingen gjennom dette arbeidet skrives om, og gir romanifolket sin rettmessige plass i den skandinaviske kulturen og historien.

Vi som har laget kartet kommer fra Norge og Sverige, og representerer organisasjonene Landsorganisasjonen for Romanifolket, LOR, Taternes Landsforening, TL, Kulturgruppen för resandefolket, KFRG, samt museene Østfoldmuseene Halden historiske Samlinger og Bohusläns museum.

Tattarebacken, Ellenö

Tattarebacken i Ellenö var av socknen anvisad lägerplats för resandefolk som passerade området.

Historik
Tattarebacken uppges av äldre boende i trakten ha varit en av socknen anvisad plats för följen av resandefolket som passerade socknen. Det är okänt under vilken tidsperiod platsen användes i detta syfte.
I folkminnesarkivet återkommer uppgifter om resandefolket ofta i västra Dalsland, där Ellenö ligger. I norra delen av nuvarande Färgelanda kommun, liksom i Rölanda i nuvarande Dals-Eds kommun, bodde under 1800-talet många resandefamiljer som förefaller drivit en hel del handel i området mellan bostadsorten och bohuskusten. Vid Ellenö korsades vägar i nordsydlig och östvästlig riktning och band ihop Dalsland med Bohuslän i söder och väster.

Hitta hit
Tattarebacken ligger i den västra utkanten av samhället direkt intill den södra armen av landsvägen mellan Ellenö och Munkedal.
GPS-koordinater: N58.59920 E11.92550.

  • Tattarebacken.
    Tattarebacken. Vid Tattarebacken ligger nu en privatbostad. Foto: Bodil Andersson, Østfoldmuseene - Halden historiske Samlinger (2013).
i
Museum24:Portal - 2025.01.07
Grunnstilsett-versjon: 1